2015: Verslag

De 55e winterhike is weer achter de rug waarbij de weersomstandigheden helaas niet de Siberische temperaturen bereikten om het thema “Back tot he USSR” van dit jaar eer aan te doen.

Op de 1e dag verzamelden de +/- 260 scouts zich bij het startpunt in Heino, Go Challenge Outdoorpark. De gestarte koppels moesten op dit terrein eerst op inventieve wijze een aantal water oversteken trotseren waarna men pas aan de daadwerkelijke route kon beginnen.

Door het oplossen van de verschillende route technieken werden de koppels via een schitterende route welke o.a. landgoed “Het Reelaer” aandeed naar de verschillende posten geleid.

Hier werd men in vol Russisch ornaat onder het geschal van volksliederen onthaald waarbij men gelijk volgens traditie aan het werk werd gezet om o.a. touwladders te beklimmen, berichten te seinen, luchtdoel raketten af te schieten en Russische roulette te spelen. Onderweg tussen deze routes werd er nog een gedeelte van de route afgelegd per kano. Om de inwendige mens te versterken werden op de posten warme soep, broodje rookworst en een muesli reep verstrekt.

Het overnachtingspunt van de 1e dag was sporthal het Sprengendal in Haarle. Hier konden de deelnemers hun opdrachten en logboek uitwerken (alles voor de punten natuurlijk!!). De dag werd daarna afgesloten onder het genot van een hapje en een drankje.

Na een korte maar ‘verkwikkende’ nachtrust werden de deelnemers om half 7 gewekt Nadat iedereen voorzien was van een ontbijtpakket, fruit en koffie\thee werden de eerste koppels vanaf 7 uur al weer gestart. Ditmaal om de minuut.

Ook deze 2e dag werden de deelnemers via diverse route technieken en schitterende routes naar het eindpunt geleid (o.a. de . Door de postbemanningen waren weer uitdagende posten neergezet zoals matroeska poppen, koude handicap en meer. Ook de hamburgers gaan er altijd als koek in. Postbemanningen dank hiervoor!!!

Restaurant “’t Bonte Paard” te Holten was dit jaar het eindpunt. Waar de logboeken en schetsen werden gecontroleerd, de punten tot het laatste moment werden verwerkt terwijl de deelnemers genoten van de traditionele boerenkool maaltijd.

Uiteraard doen deze scouts dit niet voor niets, naast het genieten van de inspanning en van een mooie stukje Nederland, heerst er een unieke sfeer tijdens de Winterhike. Bovendien krijgen ze een badge als herinnering aan deze barre tocht vol ontberingen. Het koppel dat het best gepresteerd heeft (zowel op de posten onderweg als bij het uitwerken van de opdrachten en logboek) krijgt de wisseltrofee voor een jaar mee naar huis. Deze werd dit jaar uitgereikt door Jaap Boot, voorzitter van Scouting Nederland.

De winnaars van dit jaar zijn:

Junioren: 
Anouk en Esmy
(Scoga, Gaanderen)
Senioren: 
Radboud en Jeroen
(Graaf Otto Groep, Lochem)
Veteranen: 
René en Marleen
(Dr. Ariëns-Ingrid, Hengelo)

De “Post Inspiration Award”, voor de organisatie, sfeer en thema-aankleding van de leukste post werd dit jaar gewonnen door de Graaf Otto Groep uit Lochem.

Alle deelnemers, postbemanningen, moeders Twentse Ros, radio zendamateurs en verdere hulp hartelijk dank voor jullie deelname of ondersteuning en wellicht tot volgend jaar.

Sir Edmund Hillary Stam


Geachte Deelnemers,

Door enkele deelnemers zijn afwijkingen geconstateerd in de puntentelling met name bij het kanoen. Om dit soort discussies te ondervangen verwijzen wij altijd naar ons reglement. In artikel 11f van ons reglement staat:

“De uitslag zoals deze tijdens de prijsuitreiking op de 2e dag bekend wordt gemaakt is definitief. Over deze uitslag wordt niet gecorrespondeerd.”

Als bestuur hebben we er afgelopen jaar voor gekozen fouten in puntentellingen te ondervangen door de deelnemers te laten paraferen op de post voor de punten die ze behaald hebben. Dit is zowel voor ons als bestuur en de postbemanning een nieuwe manier van werken. Helaas is gebleken dat dit systeem nog niet volledig waterdicht is. We zullen dit systeem in onze betuursvergadering opnieuw evalueren.

Derhalve hebben we als bestuur de puntenlijsten die door ons te verrifiereen zijn nogmaals bekeken. Bij het kanoen heeft dit tot gevolgd dat koppel 109, 128, 136, 141 en 142 geen of onvoldoende punten toegekend hebben gekregen. Dit zullen wij in de einduitslag dan ook corrigeren. Tevens komen 3 van deze koppels alsnog in aanmerking voor het fel begeerde certificaat. Wij zullen dit zo snel mogelijk aan jullie verstrekken.

Excuses voor het ongemak, fijne jaarwisseling, en hopelijk tot volgend jaar!

Namens het bestuur van de Sir Edmund Hillary Stam,

Johan Terpstra 
Postcoordinator


Beste Scouts,

Onderstaand de einduitslag van de Winterhike 2015. Foto’s van de winnende koppels volgen binnenkort wanneer deze binnen zijn.

Alvast een dampend uiteinde toegewenst en we zien je op de WH2016

Sir Edmund Hillary Stam


Beste Scouts,

Na een vermoeiende 1e dag onderstaand de tussenstand van de Winterhike 2015.

 Suc6 met dag 2.

Sir Edmund Hillary Stam